Octombrie - D. ~3 ani, G. 1 an 5 luni
În general, ne folosim de orice ocazie pentru a cunoaște lumea, așa cum a făcut-o Domnul, încercând să înțelegem logică fiecărui lucrușor, oricât de mic. O plimbare în natură sau o privire prin cărți ne pot da o sumedenie de subiecte de discuție cu propriul copil. Când întâlnește ceva care o interesează, D. îmi spune entuziasmată și atunci eu încerc să găsesc mai multe informații despre temă respectivă (poze, filmulete youtube scurte sau fragmente de documentare bbc/national geographic) dar și îi pun întrebări ce o ajută să deducă singur răspunsul la frământările sale. Facem deci mai mult ghidare decât instruire!
1.
Despre furnici și mușuroiul lor (De la poezia Furnica, de Otilia Cazimir). Construim mușuroi din piese de lemn.
Cum se fac floricelele de porumb (fără ulei, doar porumbul în cratița ce se încinge. După ce se scot se adaugă sare și ulei).
2.
Despre șoricei, căsuța lor, puișorii și hrana lor.
Despre copacul și lemnul de bambus și întrebuințările sale (pe scurt).
Aici ne-a fost util documentarul youtube rat attack, cât site-ul arkive.org, cu multe poze de animale.
3.
Vizită la grădina Zoologică
Discuție -ce putem învăța de la animalele de la Zoo? Să fim cuminți, răbdători, mulțumiți de ce avem, să nu ne plângem de nimic, să găsim bucurie în orice lucru ce ne înconjoară, să fim recunoscători Domnului pentru tot. Evident, să îl slăvim pe Domnul pentru înțelepciunea Să, căci animalele sunt atât de minunat create, și atât de variate, și atât de bine prevăzute cu tot ce are nevoie pentru a supraviețui în condițiile de trai naturale ale fiecăruia.
4.
Vizită la bunei, la sat. Grădina și roadele ei.
5.
Foarte scurt despre safire, rubine, pietre scumpe, diamante, etc. (pornind de la pilda ortodoxă Al patrulea mag).
Joc cu gheața, cu mâinile, cu linguri și polonice (am curățat congelatorul:) - studiem cum se topește, cum se comportă la temperatură. Pictură pe gheață (cu pensula și guașa)
6.
Scurtă discuție despre lucruri luminoase și lucitoare (începută de D. . Comparăm soarele/luminările/chibritul cu bijuteriile, oglinzile, diamantele. Exemplificăm (într-un dulap întunecos punem o lanternă aprinsă, apoi o oglindă, un inel lucios, etc. Tragem concluzii.)
Este un bun prilej de a discuta despre suflet și Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este ca soarele, căci de la El vine lumină, dragostea, frumusețea și toate virtuțile. Sufletul omenesc este ca o oglindă care, dacă E curată, reflectă Soarele (Duhul Sfânt) și împrăștie lumina și căldura Sa. Dacă E murdară, însă, nu mai poate decât să fie aruncată căci nu mai are nici un rost. De aceea ne străduim ca sufletele noastre să fie cât mai curate.
Poate părea că aceste lucruri sunt prea complicate pentru un copil de 3 ani. Poate că sunt, dar D pare să înțeleagă, și uneori trage niște concluzii foarte corecte chiar din punct de vedere duhovnicesc, ceea ce mă face să continui să îi vorbesc în același registru, pentru a-i lăsa loc să crească. Consider că acestea sunt lucruri mult mai de folos decât să o pun să memoreze cu de-a silă "Cățeluș cu părul creț". Oare ce învață un copil din această poezie?
7.
Mama coase la mașină, explicăm pe scurt cum funcționează ea și cum se coase.
Plimbare prin curți. Strângem frunze de toamnă. Studiem comportamentul pisicilor.
8.
Coțofenele ciugulesc unt. Despre iepurași - unde trăiesc, ce mănâncă, despre orașe în care trăiesc iepuri (de ex. Venray).
Joc cu spumă în căldarea de spălat coridorul.
9. Joc cu apă, cu spumă. Cum cresc castanele (analogie cu cum cresc bebelușii). Cum se formează semințele de ienupăr.
10. Pe scurt și simplu despre femei însărcinate și bebeluși (datorită vizitei la maternitate)
11. Despre suferință și durere, despre oamenii bolnavi și cei ce nu au casă și stau în frig atunci când plouă afară și E rece.
Despre urșii panda.
12. Despre oamenii care lucrează afară, în frig. Despre cei ce merg în cârje.
Anatomia peștelui (discutăm în timp ce curățăm peștele).
13. Cum arată un puț de canalizare (am acvut ocazia să tragem cu ochiul în timp ce doi domni tocmai lucrau la țevile de apă caldă din curte.
Despre cum cresc măslinele.
Arca lui Noe (inspirat din lectura de ieri din Biblia pt copii).
Joc cu apă (baie)
14. Cum arată stupul de albine, cum fac miere albinele, cum le îngrijește apicultorul (filmuleț youtube).
Cum arată și cântă o fanfară -analizăm trompetele, trombonul, toba mare, toba mică.
Târgul din centrul orașului ne dă destule subiecte de discuție. Vedem oale de ceramică, păturele croșetate, hăinuțe împletite, mori de grâu, etc.
15. D împlinește 3 ani. Bucuria zilei de naștere trebuie echilibrată cu recunoștința - față de cei dragi, care ne felicită, ne fac cadouri, etc., dar în primul rând față de Domnul care ne-au dat viață, sănătate să ajungem în această zi. De asemenea, să ne străduim ca nu numai să primim cadouri, ci și să dăruim celor care au venit la noi măcar câte ceva.
În al treilea rând, să știm ca, atunci când cineva ne laudă, să nu ne mândrim noi, să știm că nu al nostru este meritul, ci că Domnului I se cuvine mulțumirea și slava, și Lui să-i mulțumim pentru orice calități am avea.
La mese îmbelșugate să fim cumpătați, să nu mâncam prea mult și prea variat - să mâncăm maxim 2 feluri, cu mulțumire către Domnul.
16. Cum sparg ciorile nucile (trantindu-le de asfalt). Cum urlă câinii.
Este ziua Emei - să nu uităm să o felicităm și să îi facem și un mic cadou - să nu uităm să ne gândim la ceilalți, chiar dacă nu sunt rude ci simpli cunoscuți.
17. Ne bucurăm de covorul de frunze. Alegem cadouri creative, de la librărie, pentru Bea.
18. Animaluțele lumii - ne jucăm cu cartonașe cu animale.
19. Cum cresc rodiile (poze la tabletă).
Clasificăm animalele (de pe cartonașe) în mamifere, pești, reptile, amfibieni și păsări.
20. Joc cu cartonașele, ca și ieri.
Cum se varsă râurile în mare - ca pâraiele de pe asfalt. Despre cascade (am văzut o țeavă pe unde curgea apă de la înălțime și am făcut analogia)
Vedem cum mănâncă purcelușii, iepurașii, cum sunt fermele lor.
21. Studiem culorile frunzelor. Pescuim cu crenguțe în apă. Privim cum mănâncă pisicile.
22. Buchete de frunze. Desenăm pe pământul umed, observând pietricelele. Am găsit și un melc viu, pe care l-am pus în iarbă, ca să nu fie călcat.
23. Buchete de frunze. Sădim frunze în pământ umed. Observăm pietricelele. Facem corăbioare din coji de nucă și frunze, observăm dacă/de ce se scufundă.
Privire prin Atlas, vorbim despre animale, plante, atracții deosebite, etc.
24. Observăm culorile pădurii, covoarele de frunze, strângem pere, nuci și poamă, observând cum cresc strugurii. Privim focul, înțelegem cum se aprinde.
25. Facem cunoștință cu copilași la Biserică. Ne bucurăm de copacii-umbrele colorate.
26. Discutăm despre cărbuni, vedem un filmulet despre mineri, vedem cum se toarnă vinul în restaurant. Foșnim prin covorul de frunze. Privim cum este spart asfaltul cu ciocanul pneumatic, de asemenea, observăm structura drumului.
27. Vedem pădurea toamna. Strângem frunze și dezghiocăm păstăi de salcâm.
28. Facem "grădinițe" în nisip, "semănăm" pietricele. Despre taifunuri (pornind de la detaliile vieții Sf. Ioan Maximovici).
No comments:
Post a Comment