Meniuri sănătoase

Octombrie

1.
Dejun
Ovăz(fiert 3 min doar cu apă și puțină sare, apoi după ce s-a răcorit am adăugat puțină miere) cu banană/struguri și nuci.
Gustare: măr
Prânz
Supă-crema de cartofi, praz și dovlecel
+salată (roșii+ardei+spanac+semințe râșnite de floarea-soarelui, sare)
+pâine integrală
Cina
Omletă de hrișcă (hrișcă înmuiată timp de 4 ore+ sare+ou, la foc mic, pe tigaie neaderentă, fără ulei), salată de legume.

2.
Dejun 
Pepene verde +pâinici de hrișcă
Gustare
1 Măr/un strugure
Prânz
Hrișcă cu dovlecel (Ieri am pus mai multă la muiat, și ceea ce a rămas pe azi am pus la fiert pe 5 minute cu dovlecel ras prin răzătoarea mică și puțină sare. După ce am oprit focul, am adăugat ulei presat la rece)
+salată (roșii, ardei, conopidă, castraveți, sare, ulei presat)
+pâine integrală
Cina
Orez integral cu legume
+ salată de roșii, ardei și spanac

3. Sâmbătă
Dejun
Ovăz cu cremă de arahide (arahide neprăjite, râșnite, amestecate cu miere și cacao după gust, și puțină apă) și banană/strugure.
Gustare: Măr
Prânz
Plăcinte cu varză( Aluat: făină integrală+drojdie+apă călduță se amestecă, se frământă, se lasă să crească până la 4 ore. Umplutura: 1 morcov râs prin răzătoarea mică și o ceapă prin răzătoarea mare se freacă puțin cu sare, se călesc vreo 5 minute FĂRĂ ULEI, doar în suc propriu, la foc mic. Varza se toacă și se freacă cu sare, apoi se pune la călit FĂRĂ ULEI, DOAR IN SUC PROPRIU, la foc mic până se înmoaie (15 min. aproximativ.) Apoi aluatul se împarte în câteva bucăți ce se frământă 2 min fiecare, apoi din ele se pregătesc foile cât se poate de subțiri și se rulează cu varza amestecată cu morcovul, ceapă, și o roșie rasă prin răzătoarea mică, fără ulei. Se pun la cuptor 40 min, apoi se scot si se ung cu ulei. Se pot chiar face  niște incizii în plăcintă și se poate turna acolo ulei, dacă se dorește mai grăsuț.)
+ salată de legume (conopidă, roșie, spanac, ardei, semințe de floarea-soarelui râșnite sau ulei presat, sare)
Cina
Orez integral (fiert 40 min cu puțin turmeric și sare, 5 min înainte de a termina fierberea se adaugă 1 morcov ras mărunt+mazăre crudă decongelată+roșii crude cubulețe+dacă se dorește, ardei, semințe. Se servește pe frunze de salată verde.

4. Duminică
Masa la bunei

5. Luni
Dejun
Mei cu arahide și cacao și struguri/curmale uscate (3-4 de copil) +o bucățică de unt.
Gustare
Mure (de la congelator) pisate puțin, cu miere
Prânz
Ardei umpluți (cu orez, hrișcă și legume, fără carne) cu salată de legume și pâine integrală
Gustare: câte un măr de copil
Cina
Fasole albă cu morcov și sfeclă crude, rase, ulei, pâine integrală.

6. Marți
Dejun
Tartă cu mere (1 pah fulgi ovăz, 1/2 pah făină integrală, 1/2 pah griș, 5 mere tăiate cubulețe, 10 finice (hidratate 2 ore și blendate sau frământate cu mâna în apă până se fac pastă)+ 1 cana apa în care au stat finicele. Se amestecă, se pune pe hârtie de copt în cuptor 30-40 min.) cu mere crude
Prânz
Salată de fasole cu roșii/ardei, spanac/ridiche, pesmeți de pâine integrală.
Cina
Omletă cu hrișcă și dovlecel(hrișcă muiată 4 ore, 1 dovlecel ras, 4 ouă se amesteca cu sare, se pun la copt intr-o tigaie neaderentă la foc mic), salată de broccoli, roșii și spanac.

7. Miercuri
Dejun
Poamă/mure(de la congelator) pisate cu miere și cocos
Pentru copii - Tartă cu mere de ieri
Prânz
Cuscus cu sos de ciuperci pleurotus (cuscus din grâu tare, fiert în apă 7 min. Ciupercile - mărunțite, puse într-o tigaie neaderentă, fără ulei, se călesc la foc mic, în suc propriu cu puțină sare și o frunză de dafin, 5-7 min. Se adaugă apă cât să le acopere, apoi se adaugă făină integrală (2-3 linguri), paprica, oregano, se amestecă, se mai lasă un minut. Se servesc alături de cuscus.)
+Salată din roșii, castraveți și spanac (+ulei sau seminte de floarea soarelui râșnite, sare)
Cina
Cartofi cu ciuperci pleurotus la cuptor (Cartofii se taie pai, se sterg cu prosopul, se amestecă cu puțină sare, și, după preferință, cu paprica/cimbru/oregano/piper negru. Se pun pe hârtie de copt, în cuptor, cam 40 min. Ciupercile le-am făcut acum sos, ca la prânz.)
+salată de roșii, castraveți, ardei capia și spanac.

Joi
Dejun
Pâine integrală cu unt/nuci și gem de cireșe albe fără zahăr (cireșe pasate și fierte min. 10 minute. Le-am pus în borcanul sterilizat și l-am ținut în frigider, deși cred că ar fi rezistat și la temperatura camerei)
+pară
Prânz
Cartofi cu sos de ciuperci de ieri +felii de roșii, ardei, conopidă(crude)
Cina
Mei cu ciuperci pleurotus (Meiul se fierbe aparte, 1 cană mei la 2.5 căni apă, cu puțină sare. Separat, în tigaie neaderentă se călește fără ulei la foc mic ceapă rasă pe răzătoarea mare cu puțină sare, după 7 min. se adaugă ciupercile tocate și ardei roșu tocat mărunt. Se mai lasă vreo 5 min, apoi se adaugă usturoi ras pe răzătoarea mică, ceva condimente după gust (oregano/paprică/coriandru/piper negru). După 2 min se oprește și se amestecă cu meiul deja fiert și cu ulei presat la rece.)
+Salată roșii, castraveți, ridichi, ardei și salată verde + sare, ulei sau semințe râșnite de floarea-soarelui.

Vineri
Dejun
Prăjitură cu mere și ovăz (2 pah de ovăz, 10 finice făcute piure (hidratate 2 ore și blendate sau frământate în apă cu mâinile), 1/3 pahar arahide râșnite, frecate bine cu apă ce se adaugă până ajungem la 1 pahar de "lapte" arahide, 1/2 pahar făină integrală de grâu, 3-4 mere tăiate cubulețe. Se amestecă bine. Se pun la cuptor pe hârtie de copt, 30 min la foc mediu.
Prânz
Mei cu ciuperci de aseară, salată de vinete coapte + roșii cubulețe + usturoi râs prin răzătoarea mică+ulei.
Cina
Cremă de fasole cu vanata (Fasole roșie pisată puțin amestecată cu vânătă, usturoi și ulei pasate în blender garnisită cu cubulețe de roșii, ardei și frunze de spanac)

10. Sâmbătă
Mic dejun
Clătite cu mere (2mere rase+ făină integrală 1/2 pah+ fulgi de ovăz (1/4 pah). Se formeaza mici clatite pe tigaie neaderentă la foc mic, sau se pune pe tigaie pesmeți sau făină de porumb și clătitele se pun deasupra. Se servesc cu miere și mere crude (neapărat)
Prânz
Salată "orientală" cu ulei, fără maioneză (cartofi fierți+roșii, măsline verzi, ardei capia, ceapă marinată 1/2 h în oțet, castraveți murați, ulei și sare.)
Cina
 Salată de fasole+roșii, ardei capia, spanac, pesmeți integrali, ulei și sare.

11. Duminică
Mic dejun - un măr și dulciuri de la Biserică.
Prânz
Plăcintă cu varză și salată de roșii.
Cina
Pește cu sos de roșii și salată de roșii, ardei și ceapă

12. Luni
Dejun Hrișcă crudă, hidratată peste noapte, cu stafide, arahide și poamă crudă
Prânz
Salată de fasole roșie cu roșii, ardei și salată verde și pesmeți integrali
Cina
Salată de paste integrale cu roșii, ceapă, ardei, salată verde și morcov marinat.

13. Marți
Gogoși cu prune (de la congelator - prune jumătăți băgate în gogosi din aluat facut din făină integrală, griș și câteva curmale frământate în apă cât cuprinde) și sos de arahide(arahide râșnite+miere+apă după preferință, în dependență de cât de dens dorim să fie sosul) +pere crude
Prânz
Salată de paste integrale (fierte aseară) cu broccoli, roșii, castraveți și ulei presat și puțin oțet de vin.
Cina
”Pârjoale” de cartofi (cartofi rași prin răzătoare +făină integrala 3-4 linguri+ doi căței de usturoi+oregano, turmeric, sare, piper se amestecă, se formează pârjoluțe, se pun pe foaie de copt la cuptor. Se întorc când sunt puțin rumenite la fund. Când sunt gata, se scot și se ung cu ulei. Se pun într-un vas și se acoperă ca să se frăgezească puțin.
+salată de sfeclă roșie crudă+mazare crudă (decongelată)+morcov crud+varză+ulei, sare, oțet de vin.
Între mese, doar G mănâncă câte un fruct sau puțină cremă de ovăz/hrisca crudă (crupa râșnită, amestecată cu miere și apă și puțin suc de lămâie, pentru mi bună absorbție a fierului și calciului.)

14. Miercuri
Gustare la Biserică, Măr și dulciuri primite de pomană, un covrig.
Prânz - salată de năut (pur și simplu fiert cu puțină sare) cu roșii, ardei, ceapă și verdețuri, sare, ulei presat cu pâine integrală.
Cina - borș cu fasole și salată de rosii cu pâine integrală. Borșul gătit de străbunica, acasă nu prea facem borșuri pentru că ne străduim să consumăm mai multe crudități - fasolea se pune în farfurie cu mai multă zeamă în care a fiert, se adaugă morcov, sfeclă roșie rase prin răzătoarea mică, și eventual puțină ceapă crudă, rasă, sau usturoi crud, ras, și puțin suc de lămâie, ulei, sare.

15. Joi
Dejun
Fulgi de cereale (5 feluri) fierte 3 min,  cu poamă/Măr și nuci
Prânz - omletă cu năut(năut fiert +ouă+sare, la foc încet 15-20 min) +salată de roșii, castraveți și ceapă.
Cina - masă de sarbatoare, D a mâncat salată de conopidă + patrunjel+maioneză fără ou (dietetică)+pesmeți integrali și salată de fasole+ roșii+ardei+pesmeți+salată verde.
Alte feluri de mâncare pregătite:
macrou la cuptor cu varză de Bruxelles și sos de roșii și usturoi (macroul se curăță, se sărează, se condimentează cu oregano/cimbru și suc de lămâie, se lasă 1/2 oră cel puțin(se poate și pare noapte). Se pune la cuptor pe hârtie de copt, 20 min. Apoi se adaugă varza, fiartă 10 min în apă cu sare, și sucul de roșii+câțiva căței de usturoi. Se mai lasă 10 min.)
Salată Shuba combinată corect (pe straturi: fasole pisată, maioneză(dietetică, fără ou), macrou marinat, ceapa cu care a fost marinat macroul, maioneză -în strat subțire, morcov crud râs prin răzătoarea mică puțin sărat, maioneză, sfeclă roșie rasă prin răzătoarea mică puțin sărată, maioneză)
Drob de fasole cu hrișcă (hrișcă hidratată peste noapte+fasole(jumătate întregi, jumătate pisate)+morcov marinat(se poate și crud, tăiat cubulețe foarte mici)+ardei roșu marinat (se poate și crud, cubulețe mici)+ceapă și usturoi, puțin călite în suc propriu la foc mic)+ 1/2 pahar făină integrală+oregano. Se pune în formă de drob la cuptor 40 min. Se scoate, se unge cu ulei presat la rece. A ieșit gustos dar E totuși greu de digerat, din cauza multelor ingrediente, deci dată viitoare îl voi face mai simplu.)

16. Vineri
Dejun
Tort de ieri ( blat- curmale hidratate+fulgi de cocos+cacao. Blat 2 - 1 pah griș fiert amestecat cu un pahar arahide râșnite + 3 linguri miere, adăugate în grișul răcorit. Se toarnă în inel alimentar(dacă nu avem, facem din folie de aluminiu) peste blatul de curmale. Se dă la frigider pt 3-4 ore, până se întărește bine grișul. Topping - miere cu cacao.)
+ banane/kiwi.
Prânz
Drob de ieri cu salată de broccoli, roșii și praz.
Cina
Salată de roșii, conopidă, ceapă, salată verde, ardei și cubulețe din drob.

17. Sâmbătă
Dejun
Mei fiert, cu miere și semințe de în râșnite+pere, poamă.
Prânz
Pește cu varză de Bruxelles și sos de roșii (a rămas de alaltăieri - nu recomand deloc, dar fiindcă nu am mai știut cui sa-l dăruiesc la timp și a rămas, nu l-am mai putu arunca.) +salată de roșii, ardei, spanac.
Cina
Hrișcă muiată cu ulei si sare, cu legume crude

18. Duminică
Gustări dulci, primite la Biserică după Împărtășanie.
Prânz
Salată cu roșii, spanac, mărar, ardei și morcov marinat, pesmeți.
Cina
Avem oaspeți, masă festivă:
”Hamburgeri” vegetarieni (Paine integrală cu maia (cumpărată), salată verde, ”burger” de cartofi - reteta 13 octombrie, tofu marinat - în apă cu sare, paprică, turmeric și 1 cațel de usturoi, felii de roșii și castravete murat, cu puțină maioneză de post între straturi)
Salată de conopidă cu maioneză (conopidă, pătrunjel, pesmeți integrali, sare, maioneză)
Supă cremă de ciuperci, care nu a mai încăput:) (se călesc ceapa+morcovul ras +ardeiul roșu cubulețe în suc propriu cu puțină sare 5 min, se adaugă ciupercile tăiate pt încă 5 minute, se oprește, se adaugă suc de roșii proaspăt ras sau cubulețe de la congelator. Se scot câteva bucăți de ciupercuțe pentru decor. Se adaugă ulei, se pasează la blender. Se servesc cu ciupercuțele scoase separat și  crutoane.)

19. Luni
Dejun
Lapte de hrișcă (hrișcă crudă, râșnită bătută cu apă și îndulcită cu miere) + poamă+ covrigi integrali/mămăligă
Prânz
Pește copt (de la bunica, de ieri) cu salată de roșii, ardei și ceapă (eu am mâncat și supă de ciuperci de ieri, dar m-as fi mulțumit cu salata și peștele.)
Cina
Cartofi cu dovleac și usturoi la cuptor, salată de ciuperci marinate (în suc de lămâie, ulei, sare, boabe de piper, frunze de dafin, apă timp de 2-3 ore)+roșii+usturoi+conopidă+patrunjel+sare, ulei presat

20. Marți
Dejun
Pâine integrală cu dulceață de cătină (crudă, pasată cu miere. Rodie/grepfrut.
Prânz
Cartofi cu dovleac de aseară +
salată de roșii, ardei, ciuperci marinate și usturoi
Cina
Paste integrale cu salată de roșii, ardei, tofu marinat, mărar.

21. Miercuri
Dejun
Prajitura cu pere ( 2 pahare fulgi de ovăz, 1 pahar fulgi de orez, 1 pahar făină de mei (mei râșnit) se amestecă cu 6 pere pasate la blender sau cu furculița, dacă sunt moi și cu 3 pere tăiate cubulețe mici și cu 2 lingurițe de anason râșnit. Se dau la cuptor 30 min) cu pere crude și nuci
Prânz
Mămăligă cu dovleac (dovleacul se taie cubulețe, se pune la fiert. Când da în clocot, se adaugă în ploiță făina de porumb și un vârf micuț de sare. Se lasă vreo 7-10 min la foc mic)
+smântână de floarea-soarelui (semințe râșnite bătute cu puțină apă și un strop de sare)
+salată de roșii cu mărar
Cina
Mazăre (fiartă cu frunză de dafin, la care se adaugă, aproape de sfârșit, ceapă călită fără ulei la foc mic și coriandru. Când E gata, se adaugă morcov ras și suc de roșii crud)
+ salată de roșii, ardei, mărar.

22. Joi
Dejun
Prăjitură cu pere de ieri +pere crude
Prânz
Supă de mazăre de aseară + salată de roșii, ardei, ceapă și mărar.
Cina
Ardei umpluți cu orez integral + salată roșii, ardei, ceapă, mărar.

23. Vineri
Dejun
Poamă, nuci hidratate pe noapte (pur și simplu lăsate în apă de seara până dimineața, apa în care au stat se aruncă), dulceață crudă de cătină și miere unsă pe pâine integrală (dulceața se pregătește din cătină pasată la blender cu miere, în proporție cam 2:1. Semințele sunt și ele foarte folositoare, se cronțăie cu încredere)
Prânz
 Idem ieri seara
Cina
Plăcinte integrale cu varză de Bruxelles (pt tăticuț) și cu cremă de mărar, floarea-soarelui râșnite și usturoi (pt Dumitra), salată roșii, ardei, mărar, usturoi râs prin răzătoarea mică.

24. Sâmbătă
Masă la bunei.

25. Duminică
Gustare dulce, la Biserică
Prânz la bunei. Pește la abur cu salată de legume.
Cina
Orez cu legume (morcov, ardei, roșii) și salată de roșii, ardei, ceapă.

26. Luni
Dejun
Cremă de pere (griș fiert cu un fir de sare se amestecă, după ce se oprește focul, cu pară rasă prin răzătoarea mare) cu pere crude și nuci hidratate pe noapte (vezi 23 oct.) Am servit și dulceață crudă de gutui (gutui rase prin răzătoarea mică, 1:1 cu miere și suc de la o lămâie+scorțișoară, dacă se dorește).
Prânz
Supă de mazăre (mazărea hidratată peste noapte se fierbe, apoi se amestecă cu: puțină ceapă crudă rasă prin răzătoarea mică, morcov și radacină de pătrunjel prin răzătoarea mică și eventual roșii, tot rase - pentru copii - sau cubulețe - pentru cei mari.)
 Eu am adăugat și pastă de ardei, doar pentru ca aveam în frigider. (Ardei tăiați cubulețe se freacă cu putina sare, se călesc la foc mic în suc propriu până se înmoaie puțin, apoi se dau la blender, după care se pun într-un borcan curat și se acoperă cu un strat de ulei de un deget.)
Cina
Chifteluțe de mazăre cu salată de roșii, ardei, salată verde și ceapă. (Pentru chifteluțe, mazărea se pisează puțin, se adaugă făină integrală până se încheagă compoziția, ca pentru pârjoale, apoi se formează chiftelele cu mâna, se trec prin făină de porumb și se coc la foc mic pe tigaie neaderentă.)

27. Marți
Dejun
Idem dejunul de ieri, doar că folosim fulgi de ovăz în loc de griș.
Prânz
Terci de porumb (mămăliguță moale cu un vârf de turmeric și morcov ras prin răzătoarea mică, adăugat după ce am oprit focul) cu putin ulei si/sau nuci, și felii de ardei.
Cina
Orez cu legume

28.
Dejun
Pepene verde /pere -pt copii
Gustare: mure cu miere
Prânz
Salată "Olivier" semi crudă (semi-raw) Cartofii fierți în coajă și castraveții murați se taie cubulețe, sfeclă și un morcov se rad pe răzătoarea mică. Se face crema de semințe de floarea-soarelui (semințele se râșnesc bine, până se lipesc de pereții râșniței, apoi se bat bine cu lingurița cu putină apă până crema se înălbește. Se adaugă puțină sare.) Toate ingredientele se amestecă, se adaugă ulei presat și puțină sare.
Cina
Budincă cu dovleac

No comments:

Post a Comment